Barion Pixel

Farkas Trail

(29 KM)

fák-2-honlapméretű
Ismertető
Összefoglaló: A Farkas Trail a budapesti nagyközönség számára is könnyen megközelíthető Biatorbágyról induló, Budapesten végződő 29 kilométer hosszú, 800+ méter szintemelkedéssel bíró vonalas túra. Az útvonal olyan természeti-geológiai látnivalókat, mélységeket-magasságokat tartogat, mint például a Pátyi-dombok, a félkör panorámás Tarnai-pihenő, a Mária-szurdok, a Normafáról a városba vezető legszebb zöldfolyosót biztosító Farkas-völgy vagy Budapest legmeghatározóbb sziklaképződménye, az Ördög-orom. Díjazás: 🥇 Természetbarát, hűtőmágnesként is használható érem. A különböző túráinkról gyűjtött érmek egy külön megvásárolható, fantáziatérképpel illusztrált éremtartó dicsőségfalba illeszthetők. 🍾 Kedvezmények a túra céljában lévő La Piazza Pizzériában: 20% akció minden pizzára, 50% akció limonádékra, korlátlan vízfogyasztás. Nyitvatartási időben a befutóérem itt átvehető.

✅ Érintőpontok igazolása: GeoGo nevű webalkalmazással
➕ Túra hozzáadása GeoGo-hoz (ellen
őrzőkód birtokában): itt (29 km)
🌄 Főbb látnivalók: pátyi dombok, Tarnai-pihenő, Mária-szurdok, Normafa, Farkasvölgy, Ördög-orom.
 Vízvételi lehetőségek: Dózsa Söröző (rajt után 200 m), közért Budakeszi buszállomásán, közkút Makkosmária templománál, közkút Normafán, pizzéria a célnál
🏁 Megközelítés: a budapesti nagyközönség Biatorbágyot Kelenföldről vonattal, autóval egyaránt 15 perc, busszal 30 perc alatt tudja elérni.
📝 Egyéb: indulás előtt kérünk, olvasd el a GeoGo ismertetőt és a túraszabályzatot, valamint a Gyakori kérésekre adott válaszainkat.

A túra térképen és számokban

Táv és szintemelkedés: 28.7 km, 854 m
Turistajelzések: az útvonal turistajelzései a következők:
(ZΔ): a biatorbágyi vasútállomástól a Tarnai-pihenő utáni 1. elágazásig
 (Z+): Normafáig
— 
 (Z-): Normafától a kisvasút Normafa megállóig
—  (ZΟ): Farkasvölgy aljáig
—  (ZΔ): Farkasvölgy aljától a célig

Szintidő:
túrázóknak 11
 óra 30 percterepfutóknak 4 óra 45 perc
Nevezési díj: éremmel 2700 Ft, anélkül 1250 Ft

Részletes útleírás

Utunk Biatorbágy vasútállomásról indul észak-északkelet felé a zöld háromszög jelzésen.  Biatorbágyról felkapaszkodunk a Kálvária hegy oldalába, majd tovább a Fő-kút forrás környékére onnan pedig Gyöngyvirágos felé a Parkerdő és Mézesvölgy keresztezésével érkezünk a Budakeszit Páttyal összekötő Somogyi Béla útig.

Az utat keresztezve Páty szélén továbbra is a zöld háromszögön haladunk tovább, a Hosszú-hajtás-hegy nyugati oldalában, majd Hidegvölgyön keresztül. Itt egyes szakaszokon kerítéssel körülvett részekre visz minket az út, amiket létrák megmászásával hagyhatunk magunk mögött. A Budakeszit Telkivel összekötő főutat az Erzsébet büfénél keresztezzük, amit Hidegvölgyi elágazásnak hívnak.

Innen a Sisakvirág tanösvényen megyünk fel egészen a Budai Tájvédelmi körzet szívében a Kopasz-hegyre, egészen a Tarnai pihenőig, ahonnan csodás kilátás nyílik a magunk mögött hagyott útszakaszra.  A pihenő után nem sokkal áttérünk a zöld plusz és piros háromszög közös jelzésére amin rövid idő után, amikor a két jelzés különválik egymástól a zöld pluszon haladunk tovább dél felé a katonasírok irányába. Nem sokkal később ismét keresztezzük a Budakeszi-Telki főutat onnan pedig továbbra is a zöld plusz jelzésen haladunk a Pusztatemplom mezők mellett egészen a befutóérem díszét formáló százéves mamutfenyő párosig. Ez már Budakeszi határa, innen változatlan jelzésen Budakeszi szélén átkelve, majd a Domb utcáról egy éles bal kanyarral a Stromfeld Aurél úton indulunk ismét felfelé, Makkosmária felé véve az irányt.

Nem sokkal az aszfaltútról való letérés után megérkezünk a Meteor-szurdokba (más néven Mária-szurdok), amin keresztül elérjük Makkosmáriát. Továbbra is a zöld plusz jelzésen a Szent Jakab úton közelítjük meg Normafát ahol a Normafa síházat megkerülve (és esetleges egy rétessel erőt merítve az utolsó kilóméterekhez) a zöld csíkon haladunk tovább. Ezt jobb kéz felé a zöld körtúra jelen hagyjuk el a Sötétvágás utcán, majd ismét jobb kéz felé letérünk a zöld háromszögre és az Apáca rét mellett a Nőszirom utcáig ereszkedünk, ahonnan az Ördög-orom szikláin keresztül érkezünk az Edvi Illés útra, végül pedig onnét bal kéz felé kanyarodva a Törökbálinti úton a Farkasréti téri La Piazza étterembe, utunk végállomására.

Galéria