Barion Pixel

Kamor Kör

Kamor Kör

(15 km, 34 km)

(15 km, 34 km)

Ismertető

A Bakony bölcs varázslójáról elnevezett, a Balaton-felvidék legszebb ösvényein kanyargó Kamor Kör egy 15 km-es, illetve egy 34 km távval várja a futni és túrázni vágyókat. Az útvonalnak természetesen vissza-visszatérő eleme a lejjebb elterülő Balatonra nyíló egészen kivételes kilátások sora, de a páratlanul változatos szakaszok egyéb természeti-biológiai, geológiai, történelmi és építészeti látnivalókban is bővelkednek. Kaptatók, erdők, patakok, erdei tó, történelmi és kertvárosi részek, ikonikus fák… van itt minden, mi szem-lábnak ingere!

Tudnivalók

 • Díjazás: Természetbarát, hűtőmágnesként is használható érem, mely a célban átvehető. A különböző túráinkról gyűjtött érmek egy külön megvásárolható, fantáziatérképpel illusztrált éremtartó dicsőségfalba illeszthetők.
 • Kedvezmények: sajnos a Peron Pizzéria és Pub jelenleg nem tud számunkra kedvezményt biztosítani. Elnézéseteket és türelmeteket kérjük. Nyitvatartási időben a befutóérem itt átvehető.
 • Az ellenőrzőpontok érintése és a teljesítés igazolása a GeoGo nevű webalkalmazással lehetséges.
 • A túrát a GeoGo profilodhoz a nevezéskor megvásárolt ellenőrzőkód birtokában tudod hozzáadni itt (15 km) és itt (34 km).

Szintidők:

 • 15 km-es kör: túrázóknak 6 óra, terepfutóknak 2 óra 30 perc
 • 34 km-es kör: túrázóknak 13 óra 45 perc, terepfutóknak 5 óra 45 perc

Nevezési díj:

 • éremmel 2700 HUF
 • érem nélkül 1250 HUF
vörös és fehér templomok*, Malom-völgy*, Hidegkúti-séd völgye*, hidegkúti hóvirágos*, papsokai templomrom*, Hamvas-hárs, Koloska-völgy, erdei tó, az év fájának jelölt fehér fűz, Jókai-kilátó, Aranyember-tanösvény. (*= csak a 34 km-es távon)
 • közkút Balatonfüred központjában a Sparhelt bisztró mellett (a vörös templom előtt);
 • Noszlopy-forrás a Malom-völgyben (időnként kiapad);
 • csap a balatonszőlősi Szőlősi kocsma távolabbi oldalában;
 • közkút a hidegkúti Szűz Mária bemutatása templom mellett (240 m kitérő);
 • közért (CBA) a balatonfüredi református templom mellett (350 m kitérő);
 • közkút a Koloska-forrásnál (nem ivóvíz, jelenleg bevizsgálás alatt);
 • Koloska csárda a Koloska-völgyben;
 • közkút Balatonfüred központjában a Sparhelt bisztró mellett (a vörös templom előtt)
A túra a balatonfüredi vasút- és buszállomásról indul, ahol az autókkal érkezők is tudnak parkolni.

Indulás előtt kérünk, olvasd el a GeoGo ismertetőt és a túraszabályzatot, valamint a Gyakori kérésekre adott válaszainkat.

Érem és éremtartó

Térkép, GPX, itiner

Az útvonal turistajelzései a következők:
— (Z-): a rajttól a vörös templomig
— (K-): a Jókai-kilátó utáni kék keresztig
— (K+): a jobbra tartó zöld keresztig
— (Z+): a Koloska Csárda magasságáig (rövid szksz.)
— (P-): a Koloska-völgyön keresztül, annak végéig
— (Z-): a célig (Balatonfüred vasútállomás)

Az útvonal turistajelzései a következők:
— (Z-): a rajttól a vörös templomig
— (P-): a balatonszőlősi templomig
— – – – (felfestéssel nem jelölt út): a kék sávig
— (K-): a patakvölgy feletti fennsík fenyveséig
— – – – (felfestéssel nem jelölt út): Hidegkút határáig
— (Z-): a sárga sávig
— (S-): a fenyvesben lévő nagy, lekerített vízműig
— – – – (felfestéssel nem jelölt út): a város határán keresztül egészen az északra vezető, szőlősben kezdődő zöld sávig
— (Z-): a Balatonfüredre visszafordító pontig
— (P-): a Koloska-völgyön keresztül, annak végéig
— (Z+), majd (K+): a kék sávig
— (K-): a tanösvényen a vörös templomig
— (Z-): a célig (Balatonfüred vasútállomás)

A 15 km-es Kamor Kör, a 34 km-es kistestvére, azonban fontos különbség, hogy azzal ellentétes irányba, az óramutató járásával szembe indul neki a Balaton-felvidéknek. A balatonfüredi vasútállomásról a zöld jelzésen vág neki a dombnak, elhalad a ma zeneiskolaként működő egykori Palóci Horváth villa mellett, majd a Vörös templomtól a kék jelzésre vált, amin meredeken nekiugrik a hegynek, célba véve a Tamás-hegyi keresztet és a Jókai-kilátót, ahol az első ellenőrzőpont található.

A mászás meredek, de nem túl hosszú, cserébe viszont gyönyörű panorámával jutalmazza meg a kitartó túrázókat, futókat. Már a kereszttől belátni szinte a teljes települést a lábunk alatt, és a Balaton nagy részét, különösen szép kilátással a Tihanyi-félszigetre, a Jókai-kilátóból pedig akár több száz kilóméterre is ellátni.

A kék jelzésről a túra a kék majd a zöld keresztre váltva éri el a Koloska-völgy bejáratát jelentő üde, napsütötte mezőt, és azon felfelé halad keresztül. A Koloska-völgyben vezető piros jelzés mellett csermely csordogál, míg el nem érünk a forráshoz, ahol egy kis tavacska vár minket. Itt található a túra teljesítőinek járó érmeket díszítő Fehér fűz is, ami 2019-ben az Év fája pályázaton is indult. Nem sokkal feljebb pedig a heroikus küzdelméről elhíresült Koloska-hárs, ami a gyenge benapozottság ellenére a sziklába nőve is képes volt életben maradni, és mára fölényesen tekint le az egykoron fölé tornyosuló kövekre. A Koloska-völgyben tanösvény is halad, ahol a túrázók a geológiai, biológiai, sőt esetenként történelmi nevezetességekről olvashatnak.

Végül a piros jelzés kivezet a völgyből, és a túra legészakibb pontján, a második ellenőrzőpont helyén keresztezi a zöld jelzést, amin élesen balra kanyarodva indulunk vissza, Balatonfüred felé. Innen a tájékozódás egyszerű, mivel végig a zöldön maradva térünk vissza a kiindulási helyünkre, azonban érdemes odafigyelnünk, ugyanis váltakozva halad a jel széles műúton, és eldugott ösvényeken. A visszafelé út első része erdős, néha kisebb rétekkel tarkított, később a vidéki tanyavilágot idéző környéken halad, majd beljebb érve a jómódú panorámás villákat pillantjuk meg. A jelzés a Vörös templomhoz érve a kiindulásival megegyező úton visz le a Peron Pizzéria & Pubhoz, ahol az érem is átvehető.

A Kamor Kör 34 km-es távja a balatonfüredi vasútállomásról rajtoló körtúra. A zöld jelzésen a felvidéknek indulva veszi kezdetét, elhalad a Palóczi Horváth villa mellett, ami ma zeneiskolaként működik, majd az ikonikus Vörös templomnál jelzést vált és a piroson halad tovább nyugat felé. A város peremén már érdemes visszakacsingatni a Balaton felé, de pazarabb panorámát is tartogat még az út. Az erdőben a piros jelzés egy kis ösvényen kanyarog, majd egy lépcsősoron érkezik le a Malom-völgybe, ahol a Szőlősi-séd (csermely) partján folyásiránnyal szemben halad tovább. Itt néhol hiányos a jelzés, de a zöld Mária-út jelzést követve hamarosan újra felfedezhetjük a pirosat, ami bevezet minket Balatonszőlősre, ahol az első ellenőrzőpont a XIV. századi alapokra épült református templomhoz esik.

A települést jelöletlen, de jól járható úton hagyjuk el, dús aljnövényzetű erdőben, műúton haladva kb. 1 km után érjük el a kék jelzést, amin Evetesnél egy éles, visszafordító jobbkanyarral indulunk a szebb napokat is látott kerítés mellett Pityu sziklája irányába. A Hidegkúti-séd keresztezése a második ellenőrzőpont, ahol cikkcakkban haladva kapaszkodunk fel a Kis-Mezőre, melynek magasabb pontjairól gyönyörű kilátás tárul elénk a Balatonra. A mezőn annak nyugati határában haladunk észak, Hidegkút irányába, amennyire lehetséges, a patakmedret követve, amely elvezet a település szélén álló Pálinkafőzdéhez, avagy a harmadik ellenőrzőponthoz. Hidegkúton a Hosszú utcában és a Fő utcában is található ivókút, frissítési lehetőséget kínálva az arra járóknak.

Innen a zöld jelzésen haladva hagyjuk magunk mögött a falut, majd az újonnan épült kerítés mellett baktatva, a Zsellér-hegy oldalában hamarosan elérjük a sárga jelzést, melyen délnek vesszük az irányt. Többnyire lombhullató erdőben, egyszer-egyszer kipillantva a tóra, a délebbi szakaszokon panorámás mezőkön, ritkás fenyvesek között vezet az út. A sárgáról a vízműnél kell letérni egy éles jobbkanyarral, felmászni a mezőre, majd a temető mögül megérkezni Balatonfüredre, a harmadik ellenőrzőponthoz.

A nyitott temető dombjairól a háztetők fölött pillantjuk meg a tavat, lejjebb ereszkedve pedig a római villa alapjaira a XII. században épült Papsokai (Siskei) templomromhoz érünk. Innen a település északi határában, felfestéssel nem jelölt utcákon haladunk tovább. A Csárda utcában mindenképp érdemes egy pillantást vetni a 300 éves Molyhos tölgyre, aminek tábla állít emléket, majd a Törökszegfű utcában a zöld jelzésbe torkollva ismét északnak vesszük utunkat. Először külterületi részeken, tanyák mellett, majd erdőben, mezőn át, kis ösvényeken halad a jelzés a túra legészakibb pontjáig, ahol a pirosba torkollva érjük el az utolsó közbülső ellenőrzőpontot, és indulunk azon ismét dél felé.

A piros jelzés vezet keresztül minket a Koloska-völgyön, ahol tanösvényen gyűjtötték össze a terület geológiai, biológiai nevezetességeit. Itt található a teljesítésért járó érmet díszítő impozáns és karakteres Fehér fűz, valamint a kilátástalan küzdelemben heroikusan helytálló, sziklában fogant Koloska-hárs is. A völgyben forrás, tavacska és csörgedező ér kísér minket, míg el nem érünk annak végét jelző üde rétig, melyen egyenesen keresztülvágva, a zöld és a kék kereszt jelzéseken folytatjuk utunkat az erdőben a kék jelzésig, ami felvisz minket egyenesen a Jókai-kilátóba. Bár a torony lépcsői meredekek, megérik a kapaszkodást, mert fentről lenyűgöző panoráma tárul a szemünk elé. Belátni a Balatont Világostól Boglárig, a Tihanyi apátságtól a Kőröshegyi völgyhídig. A kilátótól az Aranyember útján (kék jelzés) ereszkedünk le a Tamás-hegyi kereszthez, ahonnan már látni a Vörös templomot és az állomást is. A kék jelzés a lépcsőkön vezet minket le a Vörös templomhoz, ahonnan a már ismert zöldön érjük el kiindulópontunkat és éremátadóhelyünket, a Peron Pizzéria & Pubot.