Barion Pixel

Nyakas Kör

(13 KM, 25 KM)

484x363b
Ismertető

Összefoglaló: A Nyakas Kör egy Biatorbágy és Sóskút között húzódó, a viadukt árnyékában kezdődő és végződő körtúra, mely 13 km (446 m szint) és 25 km (671 m szint) verzióban is teljesíthető. A  túra hosszabb változata elvezet többek között a helyi kaptárkövek, a Nyakas-kő, a vízimadarak által kedvelt és a Peca-tóba ömlő Berta-patak mellett, áthalad a sóskúti Kálvária-hegyen és a fenyőkkel tarkított Biai-erdőn, valamint érinti a Kő-hegy remek kilátást nyújtó sziklaalakzatát, a Kőorrot. A rövidebb útvonal Sóskutat és a Peca-tavat elkerüli.

Díjazás:
🥇 Természetbarát, hűtőmágnesként is használható érem. A különböző túráinkról gyűjtött érmek egy külön megvásárolható, fantáziatérképpel illusztrált éremtartó dicsőségfalba illeszthetők.
🍾 Kedvezmények a túra céljában lévő Nikoletta Cukrászdában: 25% akció minden helyben készült termékre, korlátlan citromos víz fogyasztás. Nyitvatartási időben az érem itt átvehető.

✅ Érintőpontok igazolása: GeoGo nevű webalkalmazással
➕ Túra hozzáadása GeoGo-hoz (ellenőrzőkód birtokában): itt (13 km) és itt (25 km).
🌄 Főbb látnivalók: viadukt, biatorbágyi kaptárkövek, Szily-kápolna, Nyakas-kő, Berta-patak*, Peca-tó*, Kálvária-hegy*, Biai-erdő, Kőorr (*= csak a 25 km-es távon)
 Vízvételi lehetőségek: közkút a biatorbágyi focipálya mellett (körülbelül 1 km-nél), közért Sóskúton a patakon való átkelés után, cukrászda a célban

🏁 Megközelítés:
 a budapesti nagyközönség Biatorbágyot Kelenföldről vonattal, autóval egyaránt 15 perc, busszal 30 perc alatt tudja elérni.
📝 Egyéb:
 indulás előtt kérünk, olvasd el a GeoGo ismertetőt és a túraszabályzatot, valamint a Gyakori kérésekre adott válaszainkat.

A túrák térképen és számokban

Táv és szintemelkedés: 13,49 km, 446 m
Turistajelzések: az útvonal turistajelzései a következők:
—  (P-): a rajttól a Nyakas-kőig
—  (P+): a Nyakas-kőtől a jelölés végéig. A jelölés vége a térképen és a valóságban máshol halad. Ha időre teljesíted a távot, kérünk, itt kiemelten figyeld a track-et!
— 
 (S-): a viaduktig
— jelöletlen út: a célban lévő a cukrászdáig

Szintidő: túrázóknak 5 ó 30 p, terepfutóknak 2 ó 15 p
Nevezési díj: éremmel 2700 Ft, anélkül 1250 Ft

GPX fájl letöltés itt

Táv és szintemelkedés: 25 km, 671 m
Turistajelzések: az útvonal turistajelzései a következők:
— 
 (P-): a rajttól a dobogó-hegyi (a számozás szerint 4.) ellenőrzőpontig. Figyelem: a jelölés és felfestés a Sóskút előtti és utáni kilométereken is hiányos!
  (S-): a viaduktig
— jelöletlen út: a célban lévő a cukrászdáig

Szintidő: túrázóknak: 10 ó, terepfutóknak: 4 ó 15 p
Nevezési díj: éremmel 2700 Ft, anélkül 1250 Ft

GPX fájl letöltés itt

Részletes útleírás

A Nyakas körök a biatorbágyi vasúti viadukt alól indulnak a piros jelzésen. A viadukt hazánk egyetlen páros vasúti völgyhídja, és további különlegessége, hogy az 1940-es években egy igen ritka mérnöki megoldással – egy kiegészítő övvel – erősítették meg a szerkezeteket. Biatorbágy külterületén a focipálya mellett balra fordulva, a Közép-hegyet megkerülve, majd a szélesebb erdei útról a domboldalba balra felkanyarodva jutunk el a Szily-kápolnáigA kápolnát elhagyva pár száz méter után jobbra tartva gyönyörű mező és kilátás tárul a szemünk elé Biatorbágyra és a Biai-tóra. Innen a Tétény-Sóskút fennsík sziklás peremén, lenyűgöző panoráma mellett haladva érünk el a kör érmeit díszítő Nyakas-kőhöz.

A Nyakas-kőnél elválik egymástól a két táv: a 13km-es kör a kő előtt balra kanyarodva halad a lakott terület határában, majd tér le az útról az erdőbe, ahol nem sokkal később összeér a 25km-es útvonallal.
A Nyakas-kőtől a 25km-es túrát követve az erdészháznál keresztezzük a Sóskúti utat, majd a Benta-patak mentén érünk el a Peca-tóhoz, amit jobbról kerülve, majd dél felé tartva hagyjuk el a beépített területet.

Kisebb erdős részeken, majd ligetes, végül mezőkkel szegélyezett szakaszon tart utunk a lovardák mellett a Kálvária-hegy felé. Bár maga a hegy alig 173m magas, mégis markánsan kiemelkedik környezetéből, és egyedülálló kilátást nyújt Sóskútra és az éppen magunk mögött hagyott rétekre egyaránt. Innen leereszkedve Sóskútra érkezünk, ahol keresztezzük a Benta-patakot, majd a főút túloldalán ismét felfelé vesszük az irányt.

A piros jelzés Biatorbágy felé ezen a szakaszon fenyvesekkel szegélyezett fennsíkon halad a Sóskúti Kőbánya mellett, majd betér a Biai-erdőbe (ezek a szakaszon hiányos a felfestés). Az erdőben a Dobogó-hegy előtt találkozik újra a 13km-es és a 25km-es táv útvonala, innen együtt haladnak tovább. A hegyet elhagyva egy hosszabb ereszkedés, és egy aszfaltozott út elhagyása után balra kanyarodunk. Rövid erdei szakasz, majd magasan benőtt rét következik, amiről egy rövid szerpentinen leereszkedve érkezünk el a Hármas-sziklához vezető meredek emelkedőhöz, ahonnan kiérünk a Kő-orra a Kő-hegyen, méltó panorámával koronázva meg az útvonalat. A Kő-hegy oldalából egy balra fordulást követően ereszkedünk le, majd érünk be Biatorbágyra. A Trianon emlékkereszt mellett és a viadukt alatt elhaladva, végül a Nikoletta cukrászdánál fejezve be túránkat az Alkotmány utcai parkkal szemközt.

Galéria