Barion Pixel

Nyakas Kör

(13 KM, 25 KM)

Ismertető

A Nyakas Kör egy Biatorbágy és Sóskút között húzódó, a viadukt árnyékában kezdődő és végződő körtúra, mely 13 km (446 m szint) és 25 km (671 m szint) verzióban is teljesíthető. A túra hosszabb változata elvezet többek között a helyi kaptárkövek, a Nyakas-kő, a vízimadarak által kedvelt és a Peca-tóba ömlő Berta-patak mellett, áthalad a sóskúti Kálvária-hegyen és a fenyőkkel tarkított Biai-erdőn, valamint érinti a Kő-hegy remek kilátást nyújtó sziklaalakzatát, a Kőorrot. A rövidebb útvonal Sóskutat és a Peca-tavat elkerüli.

Tudnivalók

 • Díjazás: Természetbarát, hűtőmágnesként is használható érem, mely a célban átvehető. A különböző túráinkról gyűjtött érmek egy külön megvásárolható, fantáziatérképpel illusztrált éremtartó dicsőségfalba illeszthetők.

 • Kedvezmények: a túra céljában lévő Nikoletta Cukrászdában 25% akció minden helyben készült termékre, korlátlan citromos víz fogyasztásNyitvatartási időben a befutóérem itt átvehető.
 • Az ellenőrzőpontok érintése és a teljesítés igazolása a GeoGo nevű webalkalmazással lehetséges.
 • A túrát a GeoGo profilodhoz a nevezéskor megvásárolt ellenőrzőkód birtokában tudod hozzáadni itt (13 km) vagy itt (25 km).

Szintidők:

 • 13 km-es kör: túrázóknak 5 ó 30 p, terepfutóknak 2 ó 15 p
 • 25 km-es kör: túrázóknak: 10 ó, terepfutóknak: 4 ó 15 p

Nevezési díj:

 • éremmel 2700 HUF
 • érem nélkül 1250 HUF

Viadukt, biatorbágyi kaptárkövek, Szily-kápolna, Nyakas-kő, Berta-patak*, Peca-tó*, Kálvária-hegy*, Biai-erdő, Kőorr (*= csak a 25 km-es távon).

 • közkút a biatorbágyi focipálya mellett (körülbelül 1 km-nél),
 • közért Sóskúton a patakon való átkelés után,
 • cukrászda a célban
A budapesti nagyközönség Biatorbágyot Kelenföldről vonattal, autóval egyaránt 15 perc, busszal 30 perc alatt tudja elérni.

Youtube-ra feltöltött rövid bemutató videónk itt érhető el.

Indulás előtt kérünk, olvasd el a GeoGo ismertetőt és a túraszabályzatot, valamint a Gyakori kérésekre adott válaszainkat.

Érem és éremtartó

Térkép, GPX, itiner

Az útvonal turistajelzései a következők:
— (P-): a rajttól a Nyakas-kőig
— (P+): a Nyakas-kőtől a jelölés végéig. A jelölés vége a térképen és a valóságban máshol halad. Ha időre teljesíted a távot, kérünk, itt kiemelten figyeld a track-et!
— (S-): a viaduktig
— jelöletlen út: a célban lévő a cukrászdáig

Az útvonal turistajelzései a következők: — (P-): a rajttól a dobogó-hegyi (a számozás szerint 4.) ellenőrzőpontig. Figyelem: a jelölés és felfestés a Sóskút előtti és utáni kilométereken is hiányos! — (S-): a viaduktig — jelöletlen út: a célban lévő a cukrászdáig

A Nyakas körök a biatorbágyi vasúti viadukt alól indulnak a piros jelzésen. A viadukt hazánk egyetlen páros vasúti völgyhídja, és további különlegessége, hogy az 1940-es években egy igen ritka mérnöki megoldással – egy kiegészítő övvel – erősítették meg a szerkezeteket. Biatorbágy külterületén a focipálya mellett balra fordulva, a Közép-hegyet megkerülve, majd a szélesebb erdei útról a domboldalba balra felkanyarodva jutunk el a Szily-kápolnáig. A kápolnát elhagyva pár száz méter után jobbra tartva gyönyörű mező és kilátás tárul a szemünk elé Biatorbágyra és a Biai-tóra. Innen a Tétény-Sóskút fennsík sziklás peremén, lenyűgöző panoráma mellett haladva érünk el a kör érmeit díszítő Nyakas-kőhöz.

A Nyakas-kőnél elválik egymástól a két táv: a 13km-es kör a kő előtt balra kanyarodva halad a lakott terület határában, majd tér le az útról az erdőbe, ahol nem sokkal később összeér a 25km-es útvonallal.
A Nyakas-kőtől a 25km-es túrát követve az erdészháznál keresztezzük a Sóskúti utat, majd a Benta-patak mentén érünk el a Peca-tóhoz, amit jobbról kerülve, majd dél felé tartva hagyjuk el a beépített területet.

Kisebb erdős részeken, majd ligetes, végül mezőkkel szegélyezett szakaszon tart utunk a lovardák mellett a Kálvária-hegy felé. Bár maga a hegy alig 173m magas, mégis markánsan kiemelkedik környezetéből, és egyedülálló kilátást nyújt Sóskútra és az éppen magunk mögött hagyott rétekre egyaránt. Innen leereszkedve Sóskútra érkezünk, ahol keresztezzük a Benta-patakot, majd a főút túloldalán ismét felfelé vesszük az irányt.

A piros jelzés Biatorbágy felé ezen a szakaszon fenyvesekkel szegélyezett fennsíkon halad a Sóskúti Kőbánya mellett, majd betér a Biai-erdőbe (ezek a szakaszon hiányos a felfestés). Az erdőben a Dobogó-hegy előtt találkozik újra a 13km-es és a 25km-es táv útvonala, innen együtt haladnak tovább. A hegyet elhagyva egy hosszabb ereszkedés, és egy aszfaltozott út elhagyása után balra kanyarodunk. Rövid erdei szakasz, majd magasan benőtt rét következik, amiről egy rövid szerpentinen leereszkedve érkezünk el a Hármas-sziklához vezető meredek emelkedőhöz, ahonnan kiérünk a Kő-orra a Kő-hegyen, méltó panorámával koronázva meg az útvonalat. A Kő-hegy oldalából egy balra fordulást követően ereszkedünk le, majd érünk be Biatorbágyra. A Trianon emlékkereszt mellett és a viadukt alatt elhaladva, végül a Nikoletta cukrászdánál fejezve be túránkat az Alkotmány utcai parkkal szemközt.