Barion Pixel

GEOGO, TÚRASZABÁLYZAT

A GeoGo az ellenőrzőpontok érintésének és egyben a túrák teljesítésének igazolására szolgáló webalkalmazás.

A zökkenőmentes teljesítés érdekében kérjük, hogy az alábbi lépéseket legalább 1 nappal a teljesítés előtt még otthon végezd el!

Amíg az alábbi pontok bármelyikével problémád van, addig kérjük, ne menj ki a terepre. Ha az otthoni előkészületek során valami nem működik, még időben tudunk segíteni, nem a terepen kell majd bosszankodnod.

Megjegyzés: Az alábbi lépéseket csak a legelső alkalommal kell elvégezned. A következő túráknál már csak az adott túrát kell felvenned (3. lépés) és indulhat is a teljesítés.

1. Regisztrálj a geogo.hu oldalon. Ezt végezheted számítógépről vagy a telefonodról is.

2. Jelentkezz be a telefonodon a geogo.hu oldalra.

3. Vedd fel a teljesítendő túráid listájába a Groove Trails általad választott útvonalát. A túrafelvételt még fel nem használt ellenőrzőkód birtokában (ezt közvetlen sikeres nevezés után e-mailben kapod meg), az alábbi linkeken tudod megtenni:
Farkas Trail (29 km)
— Helka Kör (15 km)
— 
Helka Kör (36 km)
— Kamor Kör (15 km)
Kamor Kör (34 km)
Nyakas Kör (13 km)
Nyakas Kör (25 km)
Zuppa Trail (28 km)
A linkre való kattintás után nyomd meg a „Teljesítés indítás” gombot, majd add meg a vásárláskor kapott ellenőrzőkódot. Ezt követ
ően a túra „Indításra vár” státusszal bekerül a GeoGo-s profilod „Teljesítéseim” menüje alá, ahonnan meg tudod majd kezdeni az ellenőrzőpontok érintésének igazolását.

4. Teszteld a GeoGo-s helymeghatározást! Az ellenőrzőpontokon az igazolás GPS pozíció alapján történik. Ehhez nélkülözhetetlen, hogy a telefonodon a helymeghatározás be legyen kapcsolva, illetve hogy a böngésződ és a geogo.hu oldal számára is engedélyezett legyen a GPS használata. Ezt a nyitólapon található „HELYMEGHATÁROZÁS TESZTELÉSE” gombra kattintva ellenőrizheted le. Ezt a tesztet a telefonodon végezd el. Ha a teszt során a „Geolocation error: User denied Geolocation” üzenetet kapod, nézd át a beállításaidat:
— Ellen
őrizd, hogy a telefonodon be van-e kapcsolva a helymeghatározás.
— Nézd meg, hogy a telefonos böngész
őd számára engedélyezett-e a GPS használata (ezt a Beállítások   Alkalmazások   Chrome/Samsung Internet/Egyéb böngésző  Engedélyek menüpont alatt tudod megnézni). Firefox használata nem javasolt.
— Bizonyosodj meg róla, hogy a GeoGo számára is engedélyezve van-e a GPS használata. Amikor az erre vonatkozó kérdés felugrik a böngészőben, hagyd jóvá a földrajzi helyzeted GeoGo-val történő megosztását.

A Groove Trails bármelyik útvonalának (futó vagy túrázó) teljesítéséhez kövesd az alábbi lépéseket:

1. Regisztrálj a geogo.hu oldalon, majd jelentkezz be. 

2. Vedd fel a teljesítendő túráid listájába a Groove Trails általad választott útvonalát. A túrafelvételt még fel nem használt ellenőrzőkód birtokában (ezt közvetlen sikeres nevezés után e-mailben kapod meg), az alábbi linkeken tudod megtenni:
— Farkas Trail (29 km)
— Helka Kör (15 km)
Helka Kör (36 km)
— Kamor Kör (15 km)
— Kamor Kör (34 km)
— Nyakas Kör (13 km)
— Nyakas Kör (25 km)
Zuppa Trail (28 km)

A linkre való kattintás után nyomd meg a „Teljesítés indítás” gombot, majd add meg a vásárláskor kapott ellenőrzőkódot. Ezt követően a túra „Indításra vár” státusszal bekerül a GeoGo-s profilod „Teljesítéseim” menüje alá.
Ha a túrát (vagy annak egy részét) offline állapotban szeretnéd teljesíteni, akkor az előző menüből válaszd ki a  Letöltés offline használathoz menüpontot is. 

3. Az első két lépés elvégzése után már jöhet is a teljesítés. A Profil menüben válaszd ki a  Teljesítéseim menüpontot. Ebben a listában láthatod azokat a túrákat, amelyeket már teljesítettél vagy szeretnél teljesíteni. A teljesítés állapota a következők valamelyike lehet:
Indításra vár  | Folyamatban  | Sikeresen teljesített  | Sikertelenül teljesített. Kattints a túra sorára és megjelenik annak teljesítési adatlapja, ahonnan indítani tudod az egyes ellenőrzőpontok igazolását. 

4. A Teljesítés adatlapja oldalon láthatod a Rajt időt, Felhasznált időt, Hátralévő időt, valamint az ellenőrzőpontokat. Az ellenőrzőpontok neve mellett található az IGAZOLÁS gomb. Az igazolás gombra kattintva megjelenik egy térkép lap, amelyen láthatod saját pozíciódat (a helymeghatározáshoz szükséges a telefonon a GPS bekapcsolása), az aktuális ellenőrzőpontot, a túra nyomvonalát, valamint a bal felső sarokban azt, hogy milyen messze vagy az ellenőrzőponttól.

Ha már megfelelő közelségben vagy (a távolság adat zöld színnel jelenik meg), akkor kattints a bal felső sarokban található  Igazolás gombra. Kapsz egy visszaigazoló üzenetet a pontérintésről, majd automatikusan visszakerülsz a Teljesítés adatlap oldalra, ahol az adott pont mellett megjelenik a teljesítés időpontja.
Az első pont teljesítésével elindul a visszaszámlálás a túra szintideje alapján. Körtúra teljesítése esetén a pontlista végén megjelenik az a pont, amit a túra kezdőpontjaként teljesítettél. Ezt a pontot kell majd utoljára igazolni. 

5. A többi pont igazolása hasonlóan történik. Az utolsó pont teljesítését követően megjelenik egy értékelő lap, ahol egy 10-es skálán értékelheted a túrát. Az értékelést követően kapsz egy újabb üzenetet a teljesítési adatok mentésének állapotáról. Ha offline állapotban teljesítetted a túrát, akkor az adatok az eszközön tárolódnak. Ezek az adatok automatikusan feltöltődnek a szerverre, amint az alkalmazás újra online állapotba kerül.
Ha valamiért nem tudod, nem szeretnéd a túrát végigjárni, akkor a túrát „lezárhatod” a Túra befejezése gombra kattintva. Ebben ez esetben sikertelen lesz a teljesítés.

Az 1-2. lépést javasoljuk hogy még otthon végezd el. Ezeket csinálhatod számítógépen vagy a telefonon. A 3-5. lépéseket azonban már a telefonodon kell végrehajtani, bejelentkezést követően.

A túrák teljesítésének igazolása mobiltelefonnal a GeoGo alkalmazás használatával lehetséges. Az ellenőrzőpontok érintésének igazolása GPS pozíció alapján történik. Az első „éles” használat előtt mindenképp fontos leellenőrizni, hogy a helymeghatározás megfelelően működik-e a telefonodon, hiszen ez nélkülözhetetlen az igazoláshoz.

A telefonra nem kell semmilyen programot telepíteni, mert a GeoGo alkalmazás böngészőben fut. Az alkalmazás bármilyen telefonon használható, azonban vannak olyan készülék-böngésző párosítások, amelyben bizonyos funkciók nem működnek, ezért a használathoz a következő párosításokat javasoljuk:

  • Andorid esetén Chrome 70 vagy magasabb verzió.
  • iPhone esetén Safari 11.4 vagy magasabb verzió.
  • Windows Phone esetén Edge 17 vagy magasabb verzió.

Megjegyzés: A Firefox böngésző használatát nem javasoljuk. Ennek oka, hogy a turistautak, szintvonalak, rétegek használata, vagy térképforrásként a TUHU használata esetén a Firefoxban a helymeghatározás nem fog működni. Böngészők csak akkor engedik a helyadatok megosztását, ha az oldal rendelkezik SSL tanúsítvánnyal. A Firefox ezt a szabályt annyira komolyan veszi, hogy akkor is letiltja a helymeghatározást, ha az oldalnak van olyan „része”, ami nem rendelkezik ilyen tanúsítvánnyal. A TUHU térképforrás sajnos ilyen oldalról töltődik be.

A túrák offline állapotban is teljesíthetők, így nem szükséges a teljesítés során internet kapcsolattal rendelkezni. Az offline használathoz előzetesen le kell tölteni a túra adatait, ez az alkalmazáson belül a „Letöltés offline használathoz” menü választásával lehetséges. Offline teljesítést követően a teljesítési adatok automatikusan feltöltődnek amint az alkalmazás online állapotba kerül.

A Groove Trails túrák a teljesítménytúrákhoz / terepfutó versenyekhez hasonlíthatók, azaz a túrákat meghatározott útvonalon, meghatározott szintidőn belül kell teljesíteni. Lényeges különbség, hogy a túrák nem rendezvényként kerülnek meghirdetésre, így egyénileg bármikor teljesíthetők. A túrák teljesítését a GeoGo alkalmazással kell igazolni.

A túrákon mindenki saját felelősségére indul. 18 éven aluliak csak nagykorú kíséretével teljesíthetik a túrákat. Minden teljesítő elfogadja és tudomásul veszi, hogy a túra szervezői a túrán bekövetkezett balesetért, a résztvevő személyek egészségkárosodásáért, bármilyen sérülésért nem felelnek, a túrával összefüggésben bekövetkezett káresemény miatt kártérítésre nem kötelezhetők.

A Groove Trails túrák teljesítésének feltétele a nevezési díj rendezése. A teljesítés igazolásához a geogo.hu honlapon történő regisztráció szükséges, továbbá egy okostelefon, amit a teljesítés során magaddal tudsz vinni.

A sikeres teljesítéshez az útvonalon kijelölt összes ellenőrzőpont adott sorrendben, szintidőn belüli érintése szükséges. Az időmérés az első pont teljesítésekor indul és az utolsó pont (cél) igazolásával zárul. A pontérintések időpontja a telefon GPS-e által visszaadott időbélyeg.

Körtúra esetén meghatározott pontról és megadott irányba teljesíthető a táv.

A teljesítés történhet futva vagy túrázva, csoportosan vagy egyénileg. Csoportos teljesítés esetén mindenkinek külön kell igazolnia a teljesítést.

A teljesítés során mindenki magára van utalva, az esetlegesen felmerülő problémákat (fizikai, mentális, stb.) önmaga oldja meg, szervezői segítségre nem számíthat. A teljesítés során semmilyen ellátásban nem részesül a teljesítő, az enni- és innivalóról mindenki önállóan gondoskodik.

A túrák bármikor teljesíthetők, amennyiben a túra útvonalán nincs valamilyen korlátozás. Indulás előtt a teljesítő köteles tájékozódni az aktuális erdőlátogatási korlátozásokról!

A Groove Trails és a GeoGo oldal üzemeltetői a túraadatok hitelességéért felelősséget nem vállalnak.