Barion Pixel

Zuppa Trail

(28 KM)

Ismertető

Összefoglaló: A Zuppa Trail többek között a budapesti és tatabányai nagyközönség számára is könnyen, gyorsan megközelíthető, Szárligetről induló körtúra. Az útvonal 28 kilométert fed le a Vértesben, ez alatt egyebek mellett olyan látnivalókat tartogat, mint az egykori Csákány-patak által vájt áttöréses Mária-szurdok, az erdő zöldjében megbúvó Vitányvár fehér falmaradványai, az egyedülálló Rockenbauer-emlékfa, a kis kitérővel meglátogatható Gráciák bérce, valamint a környezetéből markánsan kiemelkedő sasbérc, a remek kilátást tartogató Zuppa-tető.

Díjazás:
🥇 Természetbarát, hűtőmágnesként is használható érem. A különböző túráinkról gyűjtött érmek egy külön megvásárolható, fantáziatérképpel illusztrált éremtartó dicsőségfalba illeszthetők.
🍾 Kedvezmények a túra céljában lévő Mezei Cukrásza és Kávézóban: 50% akció minden kávéra (beleértve a jegeskávét is) és minden limonádéra. Nyitvatartási időben a befutóérem itt átvehető.

✅ Érintőpontok igazolása: GeoGo nevű webalkalmazással
➕ Túra hozzáadása GeoGo-hoz (ellenőrzőkód birtokában): itt (28 km)
🌄 Főbb látnivalók: Mária-szakadék, Vitányvár, Rockenbauer emlékfa, Gráciák bérce (a zöld sáv mentén, néhány száz méteres kitérővel érhető el),  Zuppa-tető, Cseresznyés-völgy, székelykapu.
 Vízvételi lehetőségek: cukrászda és étterem a rajtban/célban, közkút Szárra beérkezvén (József Attila u.), közkút Száron a vasútállomás előtt (Petőfi Sándor u.) 
🏁 Megközelítés: a budapesti nagyközönség Szárligetet Kelenföldről vonattal, autóval egyaránt 35 perc alatt tudja elérni.
📝 Esszenciális pályainfók: a Zuppa Trail útvonalát érintő legfontosabb aktuális hírekről itt tájékozódhatsz. 

A túra térképen és számokban

Táv és szintemelkedés: 28 km, 756 m
Turistajelzések: az útvonal turistajelzései a következők:
—  (K-): a Mezei Cukrászdától a vitányvári elágazásig
—  (KL): Vitányvár közvetlen környéke 
—  (K-): Vitányvárról levezető lejtő végéig
 (Z-): a Szép Ilonka-forrás előtti elágazásig
—  (P-): Száron át a Zuppa-tetőre vezető emelkedőig
—  (KΔ): Zuppa-tetőre fel és onnan le
  (K-): a szárligeti Mezei Cukrászdánál lévő célig

Szintidő: túrázóknak 11 óra 15 perc, terepfutóknak 4 óra 45 perc
Nevezési díj: éremmel 2700 Ft, anélkül 1250 Ft

GPX fájl letöltés itt

Részletes útleírás

A Zuppa-Trail az első ízig-vérig körtúránk, ahol a kezdő és a végpont teljesen egybeesik, mégpedig a szárligeti Mezei Cukrászda Kávézóhoz, a Baross Gábor utca 4 számhoz. A vasútállomástól alig pár perc sétányira, a kék jelzésen kezdjük utunkat, és nyugat felé hagyjuk el a települést. Az 1-es számú főutat keresztezve a sorompó előtt egy éles jobb kanyarral vesszük az irányt Csákányospuszta felé, ahova beérve hamar le is térünk az utcáról és a patakot átszelve kanyargunk tovább a mezőn.

A Csákányospusztai turistaház mellett az erdőbe beérve a túra a kék csíkon halad tovább, hogy az egykori Béla-forrás (Csákány-patak) által vájt Mária-szurdokvölgyön kapaszkodjon felfelé markáns sziklaszirtek mellett, kidőlt fákon keresztül. Vállalkozó kedvű és mászni szerető túrázóknak még a szurdok előtt a kék + jelen lehetőségük van egy rövid (kb. 1km-es) kitérőt tenni a Kis-Kopasz-hegyi Körtvélyesi-kilátóhoz. Visszatérve a kék jelzésre, a szurdokvölgy végén a fába faragott Szűz Mária arcával találkozhat a túrázó, majd néhány száz méterrel lejjebb jobb kéz felé megpillanthatjuk a Körtvélyesi erdei temető különleges hangulatú ódon sírköveit, amiket a természet lassan, de biztosan kezd visszahódítani magának.

A temető után rövid ideig a műutat követve térünk be balra ismét egy tisztás után az erdőbe, ahol többségében lefelé haladva jutunk el a Zuppa Trail érmeit díszítő Vitányvár fehér falromjaihoz. A XIII. század második felében épült várat a kék L jelzésen közelíthetjük meg, és itt található a túra első ellenőrzőpontja is. A vártól leereszkedve a betorkollásnál balra fordulunk, és innen egy darabon a zöld jelzést követjük, ami egy barázda-jellegű útszakasz végén a Rockenbauer Pálról, a Másfélmillió lépés Magyarországon című sorozat szerzőjéről elnevezett Rockenbauer-emlékfához visz minket.

A zöld jelzésen majdnem a Szép Ilonka-forrásig visz az utunk, ahol balra fel a hegyoldal irányába térünk rá a piros jelzésre. Kalandvágyóbbak még a forrás előtt, a zöld jelzésen, az erdei kerítés mellett találnak utat fel, a Gráciák bércére, ami gyönyörű sziklás-teraszos jellegével egészen egyedülálló képződmény, és nem utolsó sorban csodás kilátópont is. A bérctől jobbra tartva szintén a piros jelzésbe torkollunk.

A piros jelzésen a macskabükki elágazásig kell felmenni, ahol egy jobb kanyar után szinte közvetlenül ismét jobbra kanyarodik a jelzés el egy balról fenyőkkel, jobbról réttel határolt egyenes szakasz felé. Innentől egy kiválóan futható fennsíkon kanyargunk az erdőben, míg meg nem kezdjük ereszkedésünket Szálláskút felé, ahol egyszer csak balra, egy kis ösvényre kalauzol minket a jel. A piros jelzés bevisz minket Szár településre is (itt van a második ellenőrzőpont, illetve az első és egyetlen vízvételi lehetőség a túrán), majd onnan kifelé a keresztes útelágazásnál jobbra tartunk, és a vasúti sínek alatt átbújva hagyjuk el a települést majd vágunk neki újra az erdőnek és a hegynek, ezúttal a túra névadó magaslatára, a Zuppa-tetőre, vagy ahogy a helyiek hívják Spitzig, becézve Spici hegyre tartva. A Szárligetre és a mögötte elterülő Vértesre csodálatos kilátást nyújtó Zuppa-tetőt (harmadik ellenőrzőpont) a kék háromszögön a piros jelzésről balra letérve tudjuk megközelíteni, majd a már jól megszokott kék jelzésen ereszkedünk le a kezdőpontként is szolgáló Mezei Cukrászda Kávézóhoz

Galéria