Barion Pixel

Jelzésfestés / jelzésváltozás a Nyakas Körön

Egyes szakaszokon megújul a Nyakas Körök piros jelzése, másokon átalakul sárgává. Hétvégén jelzésfestésen jártunk, összegezzük a tapasztalatokat, nézzük az újdonságokat!

A 25 km-es Nyakas Kör útvonalát pofon egyszerű követni – gondolnánk –, hiszen az végig a piros jelzésen kanyarog. Csakhogy a valóságban sajnos a jelzés sok helyen erősen hiányos, ami a legprofibbaknak is megnehezíti a tájékozódást. Éppen ezért régóta kerestük a lehetőséget, hogyan tudnánk tenni a könnyebb tájékozódásért ezen a két körön, és június 28-án végre elérkezett az alkalom.

Jelzést festeni azonban nem is olyan egyszerű feladat, mint hihetnénk. Első körben el kell végezni hozzá egy több hónapos jelzésfestői tanfolyamot, ami komoly elméleti és gyakorlati vizsgával zárul. Ezután a Magyar Természetjáró Szövetségnél (MTSZ) kell pályázni egyes szakaszok felújítására. Csak olyan szakasz újítható fel, ami 5 évnél régebben került utoljára megújításra, és aki megnyeri ezt a szép feladatot, 5 évig gondját is kell, hogy viselje munkájának. Emellett a festésnek komoly minőségi és szabályozási kritériumai vannak. Mivel a Groove Trails csapatából senkinek nincs ilyen végzettsége, ezért a – szerencsére éppen idén aktuális – felújító csapatokat kerestük meg, és ajánlottuk fel segítségünket. A pályázatok elbírálása minden évben április környékén esedékes, míg a szakasz átadásának határideje szeptember eleje, így a köztes időben van lehetőség pingálni.

No de lássuk a részleteket! Az eddigi piros körtúra, ami Biatorbágyról ment Sóskútra, majd vissza, megszűnik monokróm körtúra lenni, és egy nagyobb egységbe illeszkedés irányába tesz lépéseket. Ennek keretében a Nyakas Körök közös záró szakasza az eddigi piros jelzés helyett sárga lesz (a térképen is sárgával jelöltük). Lényegében ezt a részt festettük újra vasárnap, tehát most már a friss, ropogós, új, sárga jelzést láthatjátok, ami a megszokott, piros útvonalon kanyarog vissza Biatorbágyra a Biai erdőből. Ennek a szakasznak a felelőse a Vadkanok Multisport Egyesület, a jelzésfestés vezetője pedig Garamszegi Zsolt Wadkan, hozzájuk társult be a Groove Trails.

A térképen magentával jelölt szakasz, vagyis a Nyakas Körök kezdő szakasza egészen a Peca tóig a BIKE, azaz a Biatorbágyi Természetjáró és Kerékpáros Egyesület hatáskörébe tartozik, akikkel szintén felvettük a kapcsolatot. Ezen a szakaszon a piros jelzés nem kerül megváltoztatásra, viszont szépen felújítják a következő hetekben.

A térképen zölddel jelölt szakasz, vagyis a Peca tótól a Biai erdőig terjedő rész gondozóját még nem sikerült felkutatni, de aktívan dolgozunk rajta. Így arról egyelőre nincs információnk, hogy ez a szakasz milyen színben pompázik majd, illetve mikor kerül felújításra, de logikusnak tűnik feltételezni, hogy a nyugati ága piros marad, míg a keleti előbb-utóbb sárgává avanzsál.

Emellett fontos megjegyezni, hogy a piros kereszt jelzés is hamarosan felújításra kerül (ez a 13 km-es Nyakas Kör útvonalát érinti).

Lényeg tehát, hogy ne essetek kétségbe, ha éppen áthúzott piros jelzést láttok, avagy szürkével lefestett jelzést, vagy éppen más színt, mint amire hirtelen számítanátok. Ilyenkor érdemes a GPS-re hagyatkozni, a szeptemberig tartó átmeneti időszak végén pedig ígérjük, hírt adunk a következő évre rögzült állapotról!

Most pedig beszéljenek a képek, a festői munka rideg, vagy éppen baráti valóságáról! 🙂