Barion Pixel

Groove Trails és Erdőmentők: veletek együtt a hazai erdőkért

Mint ahogy azt bizonyára tudjátok, a Groove Trails a nettó nevezési díjak 10%-át a fenntarthatóság és felelősségvállalás jegyében természetvédelmi célokat megvalósító közhasznú szervezeteknek ajánlja.

Legutóbb az Erdőmentők csapatát támogattuk, akik a körülbelül 50 nevezés díjából félretett összegből 25 facsemetét fognak elültetni. Az ültetésre ősszel kerül majd sor, és természetesen a Groove Trails csapata is részt fog rajta venni. Később azt is megosztjuk majd, milyen facsemetéket, miért pont azt a fajt, pontosan hová fogunk ültetni.

Ezen támogatást a nevezéseitek nélkül nem tudtuk volna felajánlani – ahogy a Rainforest Trust-nak korábban nyújtott segítséget sem.

Ti vagytok a legjobbak, köszönjük!

————————————-

FRISSíTÉS:

Bár az ültetésen a koronavírus-járvány indokolta korlátozások miatt a Groove Trails csapata sajnos nem tudott részt venni, magára az ültetésre sor került: a támogatásunkkal vásárolt facsemeték a nagykőrösi pusztai tölgyesekben kerültek elhelyezésre. Hogy milyen élőhely is ez, s mi a jelentősége?

A Nagykőrös határában elterülő pusztai tölgyesek és gyöngyvirágos tölgyesek egyediségük, természetességük, kiterjedésük alapján egyedülálló értéket képviselnek, nem csupán hazai mércével mérve, hanem egész Európa számára is. Az itt található homoki erdőssztyepp-tölgyes a legtermészetesebb és a legnagyobb összefüggő homoki erdőtömb, ezért megőrzése az utókor számára fontos feladatunk.

Az erdőket és a gyepterületeket, melyeknek egy része viszonylag jó állapotban átvészelte az idők viharait, többféle veszélyeztető tényező fenyegeti:

  • invazív fajok terjedése,
  • talajvízszint csökkenés és/vagy vadkár által okozott természetes, felújulási prolémák.
  • erdőgazdálkodási tevékenység,
  • feldarabolódás (ún. “fragmentáció”).”

Az ültetéssel hozzájárultunk a területen belüli  feldarabolódottság (fragmentáltságot) mérsékléséhez, azaz erdőtelepítésekkel összefüggő, őshonos fafajokból álló erdőterület létrehozásához.

További információkat itt találtok: http://pusztaitolgyesek.hu/index.html